مجله تصویر سلامت. 1391؛3(1): 27-32.

مدیریت در سیستم سلامت

رابطه ي شاخص هاي عملكردي با درجه ارزشيابي بخش هاي NICU بيمارستان هاي استان آذربايجان شرقي در سال 1390

باب اله قاسمی، علی اکبر ابهری، سمانه ولیزاده*، محمد سعادتی
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: samanehvalizadeh@yahoo.com

زمینه و اهداف : ارزشيابي بیمارستانها؛ به عنوان یکی از نهادهای مهم ارائه دهنده ی خدمات بهداشتی و درمانی بخش سلامت، از حساسیت و اهمیت ویژه ای برخوردار است. يكي از مهمترين ابزارها براي سنجش كارايي و اثربخشي بيمارستان ها، شاخص هاي عملكردي است. اين پ ژوهش با هدف بررسي ارتباط بين درجه ارزشيابي بخش هاي NICU بيمارستانهاي استان آذربايجان شرقي با شاخص هاي عملكردي در سال 1390 انجام گرفت.

مواد و روش ها : پژوهش حاضر، يك مطالعه توصيفي - مقطعي است كه درسال 1390 صورت پذیرفت. جامعه پژوهش را كليه بخش هاي NICU فعال در استان آذربايجان شرقي تشكيل مي دهد. شاخص هاي عملكردي و نيز درجه ارزشيابي بخش هاي NICU، از اطلاعات موجود در معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي تبريز استخراج گرديد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آزمون آماري T مستقل تجزيه و تحليل شدند.

يافته ها : در مجموع ميانگين درصد اشغال تخت، نسبت چرخش تخت و متوسط اقامت بيمار به ترتیب برابر با 96.31، 4.88 و 6.39 بود. ميان درجه ارزشيابي و شاخص هاي عملكردي مذكور در بخش هاي NICU بيمارستان هاي مورد مطالعه هيچگونه رابطه معناداري مشاهده نشد.

نتيجه گيري : نبود رابطه معنی دار بین درجه ارزشیابی بخش های NICU با هیچ یک از شاخص های عملکردی بررسی شده، لزوم بازنگری و تصحیح نحوه ارزشیابی بخش های NICU را یادآور می نماید. پیشنهاد مي شود در ارزشيابي هاي بیمارستان ها، شاخص هاي عملكردي كه نشان دهنده کارایی منابع و برنامه های بیمارستان ها هستند، مورد توجه قرار گيرند.

کلید واژه ها: درصد اشغال تخت, نسبت چرخش تخت, متوسط اقامت بیمار, درجه ارزشيابي, NICU

انتشار الکترونیکی: 31 خرداد 1391