doi: 10.34172/doh.2021.20

بهداشت عمومی

بررسی رابطه بین اعتیاد به کار و ناسازگاری در محیط کار: نقش غنی ­سازی کار- خانواده و جنسیت

فاطمه طاهری 1* ORCID logo

1 دانشکده مديريت و حسابداري، گروه مديريت دولتي، پرديس فارابي دانشگاه تهران، قم، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: f_taheri@ut.ac.ir

زمینه و اهداف: ناسازگاري در محيط کار باعث بروز رفتارهاي مخرب و نيز ميل به خروج کارکنان از سازمان مي گردد؛ بنابراين شناسايي عوامل تأثيرگذار بر بروز آن اجتناب ناپذير است. پژوهش حاضر، رابطه ي بين اعتياد به کار و ناسازگاري در محيط کار: نقش غني سازي کار- خانواده و جنسيت را بررسي نموده است.
مواد و روش ها: اين پژوهش از نظر هدف، کاربردي و از نظر روش، یک مطالعه توصيفي همبستگی مي‌باشد. جامعه ي آماري، 590 نفر از کارکنان مرکز بهداشت استان قم مي‌باشد. 233 نفر نمونه با استفاده از جدول تعیین نمونه کرجسی- مورگان به صورت تصادفي انتخاب شده‌اند. تجزيه و تحليل داده ها با استفاده از معادلات ساختاري توسط دو نرم‌افزار SPSS 25 و AMOS 18 انجام شده است.
یافته‌ها: اعتياد به کار بر ناسازگاري تأثير مثبت دارد و غني‌سازي کار- خانواده تأثير منفي بر آن دارد. همچنين غني‌سازي کار- خانواده، نقش ميانجي بين اعتياد به کار و ناسازگاري ايفا مي‌کند. علاوه بر آن، جنسيت فقط رابطه ي بين اعتياد به کار و ناسازگاري را تعديل مي‌نمايد.
نتیجه‌گیری: نتايج اين مطالعه نشان داد کاهش ناسازگاري در محيط کار مي تواند از طريق توجه به وضعيت اعتياد به کار و غني سازي کار- زندگي کارکنان و پياده سازي روش هايي براي بهبود آن ها صورت گيرد.

کلید واژه ها: کار, رفتار اجتماعی, خشونت در محیط کار, تعهد کاری, ناسازگاری در محیط کار, قلدری, هویت جنس, غنی سازی کار- خانواده, غنی سازی خانواده-کار

ثبت‌شده: 17 مهر 1399
بازنگری: 14 آبان 1399