مریم برادران بی نظیر
1* ، لیلا قوطاسلو
2 ، فریبا حیدری
1 1 مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده مدیریت سلامت و ارتقای ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه پزشکی اجتماعی و خانواده، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: اطمینان دادن به زنان برای شرکت در برنامه های غربالگری سرطان دهانه ی رحم، باعث تشخیص زودرس و کاهش عوارض این سرطان می شود. هدف این مطالعه، تعیین دانش، نگرش و عملکرد بهورزان شاغل در خانه های بهداشت شهرستان میانه، واقع در شمال غرب ایران می باشد.
مواد و روش ها: در یک مطالعه ی توصیفی ـ تحلیلی 117 نفر ارائه دهنده ی خدمات سلامت در خانه های بهداشت شرکت نمودند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه ی استاندارد 27 سؤالی که روایی و پایایی آن تأیید شده بود، انجام شد. تحلیل داده ها با SPSS نسخه 16 و آزمون آماری تی (T-test) انجام گرفت.
يافته ها: تعداد کل بهورزان شاغل 187 نفر بودند که از میان آن ها 117 نفر، پرسش نامه را تکمیل نمودند (میزان پاسخ 63 درصد). اکثریت شرکت کنندگان زن بودند (75 درصد). میانگین نمره ی دانش و نگرش شرکت کنندگان به ترتیب 2/31±10/19 (از محدوده ی نمره ی قابل کسب صفر تا 14) و 3/17±8/03 (از 13 نمره ی قابل کسب) بود. بیش از نیمی از بهورزان زن شرکت کننده در مطالعه که همگی متأهل بودند، 2 بار و بیشتر غربالگری سرطان دهانه ی رحم را انجام داده بودند (55/65 درصد). هیچ تفاوت معناداری در نمره ی دانش و نگرش بهورزان از نظر سن، جنسیت، تحصیلات، وضعیت تأهل و تجربه ی کاری وجود نداشت. نمره ی دانش و نگرش بهورزان زنی که 2 بار و بیشتر غربالگری سرطان دهانه ی رحم را انجام داده بودند، به طور معناداری بالاتر بود (0/05>P value). نگرش منفی در مورد غربالگری سرطان دهانه ی رحم بیشتر به علت تجربه ی درد (67 درصد) و احتمال زخم و خونریزی (53 درصد) بود.
نتيجهگيري: با اینکه دانش، نگرش و عملکرد بهورزان در مورد غربالگری سرطان دهانه ی رحم نسبتاً مناسب است، مداخالت متناسب برای بهبود خدمات آن ها مورد نیاز می باشد.
کلید واژه ها: دانش, نگرش, غربالگری سرطان دهانه ی رحم