چکیده
زمینه و اهداف: سازمان های سلامت به دلیل تأمین و حفظ سلامت جامعه چالش های بسیار زیادی در تمام دنیا دارند و عملکرد صحیح آن ها به نحوه ی مدیریت شایسته ی آنان بستگی دارد. همچنین بررسی وضعیت سیستم بهداشتی و درمانی کشور نشان دهنده آن است که رهبری شایسته ی بالینی بر کشور حاکم نیست و لازم است اصلاحاتی در آن انجام پذیرد. هدف این مطالعه، شناسایی و تبیین شایستگی رهبری بالینی میان مدیران دانشگاه علوم پزشکی گیلان بوده است.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع پژوهش هاي کیفی است که با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا انجام شد .جامعه ی آماري، مدیران دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال 98 بود که با رویکرد نمونه گیري هدفمند تعداد 18 نفر از مدیران ارشد به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. براي به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از 2 روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد.
یافته ها: داده ها پس از تجزیه و ترکیب در قالب 264 مفهوم اولیه، 5 مقوله ی اصلی و 28 مضمون فرعی دسته بندی گردید. مقوله های اصلی شامل مشخصات، اهمیت، موانع، تاکتیک های اجرایی و دستاوردها بودند.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت شایستگی رهبری و پیچیدگی تخصصی کاری، نقش وزارت بهداشت در تعیین چشم انداز مدیریتی، اجرا و نظارت آن در کل کشور جهت تعیین نقشه ی راه جامع سلامت بسیار کلیدی و مهم است. در سطح فردی نیز آموزش افراد و تجهیز مدیران سلامت کشور به ابزارهای مدیریتی علاوه بر تربیت نسلی صرفاً متخصص، بسیار کلیدی و حیاتی است.
کلید واژه ها: شایستگی روحی, رهبری, شایستگی, پژوهش