چکیده
زمينه و اهداف: امروزه با توجه به افزایش انتشار مقالات در حوزههای مختلف علمی، تجزیه و تحلیل موضوعات منتشرشده ی این مقالات در مجلات تخصصی برای محققین و صاحبان حرفه ها حائز اهمیت است. به همین منظور این پژوهش به شناسایی و تجزیه و تحلیل موضوعات منتشرشده در مقالات کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی ایران پرداخته است.
مواد و روش ها: این مطالعه با استفاده از رویکرد اکتشافی و توصیفی به تجزیه و تحلیل مقالات کتابداری و اطلاعرسانی منتشرشده در مجلات تخصصی این حوزه در ایران از سال 1376 تا 1398 با استفاده از فنون متنکاوی پرداخته است. بدین منظور تعداد 982 مقاله ی کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی از 16 مجله انتخاب گردیده است. جهت شناسایی مهمترین واژگان به کار رفته در مقالات از الگوریتم وزن دهی TF-IDF و جهت تعیین موضوعات منتشرشده از الگوریتم مدلسازی موضوعی LDA استفاده شده است. از زبان برنامهنویسی پایتون نیز جهت اجرای الگوریتمهای متنکاوی استفاده شده است.
يافته ها: یافتههای این پژوهش نشان داد که واژگان کتابخانه (12/67)، مجله (12/47)، اطلاعات (12/23)، بیمارستان (9/90) و علمی (9/74) مهمترین واژگان بر اساس وزن TF-IDF آنها هستند. نتایج مدلسازی موضوعی این مقالات نیز بر اساس بیشترین میزان انتشار به ترتیب موضوعات علمسنجی، سواد اطلاعاتی، اطلاعات سلامت، مدیریت دانش، وبسنجی و کیفیت وبسایت و سیستمهای اطلاعات بیمارستانی بودند.
نتيجه گيري: نتایج این پژوهش نشان داد که موضوعات علمسنجی، سواد اطلاعاتی و اطلاعات سلامت دارای بیشترین انتشار در 5 سال اخیر بوده است. همچنین انتشار موضوعات مدیریت دانش، وبسنجی و کیفیت وبسایت و سیستم اطلاعات بیمارستانی نیز در 5 سال اخیر میزان انتشار کمتری نسبت به گذشته داشته است.
کلید واژه ها: علم کتابداری, متنکاوی, ایران