احمد نعمتی اخگر
1 ، مهستی علیزاده
1 ، رحیم خدایاری رزنق
2 ، حسین جباری بیرامی
1* 1 گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه مدیریت و سیاست¬گذاری سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع¬رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: هدف از تربیت و به کارگیری پزشکان خانواده در نظام سلامت، بهینه سازی سطح بندی خدمات و نظام ارجاع می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف تبیین پیامدهای مورد انتظار از دانش آموختگان رشته ی تخصصی پزشکی خانواده از دیدگاه اساتید، دستیاران و مدیران ارشد و میانی نظام سلامت و مقایسه ی آن با پیامدهای تعریف شده در کوریکولوم آموزشی این رشته، در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1398 انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه ی حاضر از نوع کیفی با رویکرد تحلیل محتوا بوده و روش نمونه گیری غیرتصادفی و مبتنی بر هدف بود. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه ی نیمه ساختارمند با شرکت 31 نفر در قالب 3 گروه از اساتید، دستیاران، مدیران ارشد و میانی نظام سلامت (به روش بحث گروهی(FGD) شامل 25 نفر و مصاحبه ی انفرادی شامل 6 نفر استفاده شد و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها نیز با روش تحلیل محتوایی انجام شد.
یافته ها: یافته های این مطالعه پس از مفهوم بندی، استخراج و کدبندی در 56 درون مایه (theme) در قالب 3 مضمون اصلی جایگاه شغلی (پزشک مسئول، سیاست گذار، ارائه دهنده ی خدمت)، وظایف شغلی (آموزش، پژوهش، مدیریت، مشاوره و ویزیت) و پیامدهای اشتغال (کاهش هزینه ها، کاهش ارجاع غیرضروری، ارتقای سلامت جمعیت) دسته بندی گردید.
نتیجه گیری: به کارگیری پزشکان خانواده ی متخصص در جایگاه هایی همچون پزشک مسئول مجتمع سلامت و ارائه ی خدمت در مراکز جامع سلامت می تواند پیامدهایی همچون واقعی شدن ارجاع ها، کاهش هزینه ها و جلوگیری از خدمات غیرضروری و کاهش بار کاری سطوح 2 و 3 ارائه ی خدمت را به دنبال داشته باشد.
کلید واژه ها: پزشکی خانواده, نظام ارجاع, سطح بندی, آموزش مبتنی بر شایستگی