حانیه سادات سجادی
1 ، مریم نظری
1 ، لیلا مونسان
2 ، فاطمه رجبی
3 ، لاله قدیریان
3* 1 مرکز تحقیقات بهره برداری از دانش سلامت، مرکز تحقیق و توسعه سیاست های دانشگاه، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2 دپارتمان اپیدمیولوژی و آمار زیستی، مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
3 مرکز تحقیقات پژوهش های سلامت مبتنی بر مشارکت جامعه، مؤسسه کاهش رفتارهای پرخطر ایران، مرکز تحقیق و توسعه سیاست های دانشگاه، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: اداره ی سازمانهای کنونی بـدون تفـویض قسـمتی از اختیارات در سطوح مدیریتی دشوار است. با وجود اهمیت تفویض اختیار به مدیران، به نظر میرسد این مهم در سازمانها مورد غفلت قرار گرفته است. این پژوهش با هدف شناسایی راهکارهای مؤثر تفویض اختیار در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت.
مواد و روش ها: مطالعه ی حاضر در سال 1398 در 2 مرحله انجام شد. در مرحله ی اول، راهکارهای موجود برای افزایش تمایل مدیران به تفویض اختیار از طریق مطالعه ی مروری استخراج شد. در مرحله ی دوم با انجام 18 مصاحبه ی نیمهساختارمند چهرهبهچهره فردی و برگزاری یک جلسه ی گروهی متمرکز، راهکارهای مؤثر و مناسب برای افزایش تمایل مدیران به تفویض اختیار در دانشگاه مورد مطالعه از دیدگاه ذینفعان، شناسایی شد. دادهها در این مرحله با روش تحلیل تماتیک و توسط 2 نفر تحلیل شدند.
يافته ها: مرور مطالعات، 2 گروه راهکار را در سطح سازمانی و فردی برای افزایش تمایل مدیران به تفویض اختیار نشان داد. تأثیر اجرای راهکارها به صورت کامل در مطالعات قبلی بررسی نشده است. در تحلیل یافتههای کیفی 3 تم (شامل اهمیت تفویض اختیار در سطوح مدیریتی دانشگاه، موانع تفویض اختیار در دانشگاه و راهکارهای مؤثر تفویض اختیار به مدیران در دانشگاه) و 4 زیرتم (شامل شفافسازی فرایند تفویض اختیار، آموزش نحوه ی تفویض اختیار، استقرار روشهای صحیح نظارت و ارزشیابی و استفاده از روشهای انگیزشی متناسب با عملکرد مدیران) شناسایی شد.
نتيجه گيري: با توجه به اینکه مهمترین مانع برای تفویض اختیار در سطوح مدیریتی مربوط به فرایندها است، پیشنهاد میشود شیوه ی آموزشها و فرایند ارزیابی عملکرد و پاداشدهی سازمانی در راستای افزایش مهارت و ایجاد انگیزه برای تفویض بیشتر اختیار بازنگری شود. همچنین به منظور سنجش اثربخشی و ملاحظات اجرایی، انجام مطالعههای بیشتری در مورد شیوهی مؤثر اجرای راهکارها و پایش و ارزیابی اثرات اجرای راهکارها توصیه میگردد.
کلید واژه ها: تفویض اختیار, مسئولیتپذیری, مدیریت, دانشگاه, مدیر