doi: 10.34172/doh.2020.47

پیشگیری از بیماریها

سير بهبود پاروسمی در بیماران مبتلا به بیماری کووید-19 در ایران

ضحی ابو الجدایل 1 ORCID logo، هادی جلیلوند 2 ORCID logo، مجتبی عبدی 3 ORCID logo، حسام جهاندیده 4* ORCID logo

1 گروه پزشکی عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2 گروه آمار و اپیدمیولوژی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
4 گروه گوش، گلو، بینی و جراحی سر و گردن، مرکز تحقیقات گوش، گلو، بینی و جراحی سر و گردن، پژوهشکده حواس پنج¬گانه، بیمارستان فیروزگر، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: h.jahandideh@gmail.com

زمينه و اهداف: اختلال بو از جمله پاروسمی (بویایی پریشی) یکی از علائم شایع کووید-19 است؛ لذا، این مطالعه با هدف بررسی سیر بهبودی علائم پاروسمی در بیماران مبتلا به بیماری کووید-19 در سال 1399 انجام شد.
مواد و روش ها: این یک مطالعه ی مقطعی با روش نمونه گیری در دسترس بود که در تابستان و بهار سال 1399 با استفاده از یک فرم گردآوری داده ی پژوهشگر ساخت با آلفای کرونباخ برابر با r=0.826 در یک مرکز سلامت بین‌المللی در تهران انجام شد. برای گزارش نتایج توصیفی از میانگین، انحراف معیار، فراوانی مطلق و درصد فراوانی مطلق و همچنین برای تحلیل‌ها از آزمون تی دو گروه مستقل و آزمون کای اسکوئر با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 16 استفاده شد و سطح معنی‌داری 0/05 در نظر گرفته شد.
يافته ها: در این مطالعه 350 بیمار شرکت داشتند و شیوع پاروسمی در بیماران 15/14 درصد و میانگین انحراف سنی بیماران برابر با 10.93 ± 32.71
سال بود. بین ابتلا به پاروسمی و متغیرهای جنسیت (p value=0.317)، سن (p value=0.271) ، سابقه ی قبلی حساسیت (p value=0.083)، سابقه ی خانوادگی ابتلا به پاروسمی (p value=0.638)، اختلال چشایی (p-value=0.768) و مصرف سیگار (p-value=0.558) رابطه ی معنی‌داری وجود نداشت. 31 نفر (58/49 درصد) از بیماران مبتلا به پاروسمی در فاصله ی 4 تا 6 هفته بهبودی کامل یافته بودند.
نتيجه گيري: با توجه به شیوع بالای اختلالات بویایی به ویژه پاروسمی در بیماران مبتلا به کووید-19 می‌توان از پاروسمی و اختلالات بویایی دیگر به منظور غربالگری و تریاژ بیماران مبتلا به کووید-19 به ویژه بیماران متوسط و خفیف استفاده کرد. بیماران مبتلا به پاروسمی را باید حداقل به مدت 4 تا 6 هفته پیگیری کرد و در صورت عدم بهبودی تا 12 هفته ایشان را به متخصصین گوش، حلق و بینی جهت اقدامات اختصاصی‌تر ارجاع داد.

کلید واژه ها: اختلالات بویایی, پاروسمی, کووید-19, اختلال چشایی, سیر بهبودی

ثبت‌شده: 21 شهریور 1399