doi: 10.34172/doh.2021.17

اپیدمیولوژی و بار بیماریها در سیستم سلامت

شیوع و تعیین گرهای غربالگری اختلال افسردگی حین بارداری و پس از زایمان: مطالعه ی مورد شاهدی

فریبا حیدری 1 ORCID logo، هاله هلالی 1 ORCID logo، مریم برادران بینظیر 2* ORCID logo

1 گروه پزشکی اجتماعی و خانواده، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: maryam_baradaran@hotmail.com

زمينه و اهداف: اختلال افسردگی حین بارداری و پس از زایمان، یکی از بیماری های روانی می باشد که اثرات سوئی بر سلامت مادر و نوزاد مخصوصاً رشد و تکامل شیرخوار دارد. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین شیوع و عوامل مؤثر بر اختلال افسردگی حین بارداری و پس از زایمان در شهر آذرشهر در سال 96-97 انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه مورد شاهدی، كل مادران باردار مبتلا به افسردگی و تعداد كل زنان زایمان كرده ی مبتلا به افسردگی پس از زایمان در شهر آذرشهر به‌ عنوان گروه مورد در نظر گرفته شد. برای گروه كنترل تعداد 150 نفر مادر باردار و زایمان كرده به روش نمونه‌گیری تصادفی سیستماتیك از سامانه ی سیب انتخاب شدند. محاسبات آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه ی 16 انجام گردید. از آزمون رگرسیون لجیستیک برای مقایسه ی داده ها در گروه مورد و شاهد استفاده شد.
يافته ها: شیوع اختلال افسردگی حین بارداری 4/15 درصد و شیوع اختلال افسردگی پس از زایمان 2/14 درصد بود. بین اختلال افسردگی حین بارداری و اختلال افسردگی پس از زایمان با سن، نمایه ی توده بدنی، شغل همسر، تعداد فرزندان قبلی، تعداد دختران قبلی، درآمد خانوار، مصرف سیگار در همسر، فعالیت فیزیکی روزانه ی مادر و سابقه ی سقط ارتباط معنی داری وجود داشت.
نتيجه گيري: شیوع اختلال افسردگی حین بارداری در آذرشهر بیشتر از متوسط استانی است و ارائه ی خدمات غربالگری، تشخیص، درمان و حمایت برای اختلال افسردگی در مادران بارداردر این شهر ضروری می باشد. می توان با در نظر گرفتن عواملی، مادران پرخطر را شناسایی و این خدمات را برای گروه پرخطر متناسب نمود.

کلید واژه ها: افسردگی, بارداری, پس از زایمان, شیوع, اپیدمیولوژی

ثبت‌شده: 01 آبان 1399