doi: 10.34172/doh.2021.03

کیفیت در ارائه خدمات سلامت

ارزیابی کنترل کیفی فیزیکو شیمیایی و میکروبی آب دستگاه ­های همودیالیز در بیمارستان ­ها

میکائیل عباس زاده 1، محمد مسافری 2* ORCID logo، پریسا فیروزی 1 ORCID logo، محمدعلی عابدپور 3 ORCID logo، سمیرا شیخ الاسلامی 4

1 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 اداره کل سلامت محیط و کار، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: mosaferim@tbzmed.ac.ir

زمينه و اهداف: کیفیت آب مصرفی برای آماده ­سازی محلول دیالیز به دلیل ارتباط مستقیم این محلول با خون بیماران دارای نارسایی کلیوی از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه، با هدف ارزیابی کیفیت شیمیایی و میکروبی آب ورودی و خروجی دستگاه­های دیالیز در بیمارستان­ های استان آذربایجان شرقی انجام شد.
مواد و روش­ ها: مطالعه­ ی حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و در طی آن آب بخش دیالیز سه بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیزهای فیزیکوشیمیایی (45 مورد) و میکروبی (163 مورد) آب بخش دیالیز در دو مرحله­ ی قبل و بعد از تصفیه ­ی اسمز معکوس طی سال­های 1393 تا 1395 از بایگانی مربوطه استخراج گردید. برای آنالیز آماری، ضمن استخراج پارامترهای آماری توصیفی، از آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک سویه (ANOVA) استفاده شد. تحلیل داده ­ها با نرم افزارExcel و SPSS 23 صورت گرفت.
يافته­­ ها: بررسی کارایی سیستم اسمز معکوس نشان داد اختلاف معنی­ داری بین کیفیت آب، پیش و پس از سیستم وجود دارد. به جز کلسیم، منیزیم، فلوراید و نیترات غلظت بقیه­ ی کاتیون­ها و آنیون­ها در 100 درصد نمونه ­ها کمتر از حد استاندارد Eu.Ph(European Pharmacopoeia) ارزیابی شد. نمونه­ های آب ورودی به دستگاه دیالیز در 4/9 درصد موارد دارای آلودگی توتال کلی­فرم بوده و در هیچ کدام از نمونه­ ها کلی­فرم مدفوعی وجود نداشت. دفعات و تواتر زمانی انجام آزمایشات در بیمارستان­ها رعایت نشده و با وجود خطر فلزات سنگین برای سلامتی بیماران دیالیزی، آزمایشات فلزات سنگین بر روی آب دیالیز انجام نمی­ گیرد.
نتيجه ­گيري: نیاز به تدوین استاندارد ملی در خصوص کنترل آب دیالیز، آزمایش تمام پارامترهای کیفی آب دیالیز برطبق استانداردها در دفعات و بازه ­های زمانی منظم، آگاه ­سازی هرچه بیشتر مدیران بیمارستان و کارشناسان بهداشت محیط در رابطه با اهمیت کیفیت آب دیالیز در سلامتی و افزایش امید به زندگی بیماران دیالیزی احساس می­ شود.
کلید واژه ها: بیمارستان ها, کیفیت آب, کنترل کیفی, دیالیز

ثبت‌شده: 12 بهمن 1398