میکائیل عباس زاده
1، محمد مسافری
2* ، پریسا فیروزی
1 ، محمدعلی عابدپور
3 ، سمیرا شیخ الاسلامی
41 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 اداره کل سلامت محیط و کار، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: کیفیت آب مصرفی برای آماده سازی محلول دیالیز به دلیل ارتباط مستقیم این محلول با خون بیماران دارای نارسایی کلیوی از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه، با هدف ارزیابی کیفیت شیمیایی و میکروبی آب ورودی و خروجی دستگاههای دیالیز در بیمارستان های استان آذربایجان شرقی انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و در طی آن آب بخش دیالیز سه بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیزهای فیزیکوشیمیایی (45 مورد) و میکروبی (163 مورد) آب بخش دیالیز در دو مرحله ی قبل و بعد از تصفیه ی اسمز معکوس طی سالهای 1393 تا 1395 از بایگانی مربوطه استخراج گردید. برای آنالیز آماری، ضمن استخراج پارامترهای آماری توصیفی، از آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک سویه (ANOVA) استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزارExcel و SPSS 23 صورت گرفت.
يافته ها: بررسی کارایی سیستم اسمز معکوس نشان داد اختلاف معنی داری بین کیفیت آب، پیش و پس از سیستم وجود دارد. به جز کلسیم، منیزیم، فلوراید و نیترات غلظت بقیه ی کاتیونها و آنیونها در 100 درصد نمونه ها کمتر از حد استاندارد Eu.Ph(European Pharmacopoeia) ارزیابی شد. نمونه های آب ورودی به دستگاه دیالیز در 4/9 درصد موارد دارای آلودگی توتال کلیفرم بوده و در هیچ کدام از نمونه ها کلیفرم مدفوعی وجود نداشت. دفعات و تواتر زمانی انجام آزمایشات در بیمارستانها رعایت نشده و با وجود خطر فلزات سنگین برای سلامتی بیماران دیالیزی، آزمایشات فلزات سنگین بر روی آب دیالیز انجام نمی گیرد.
نتيجه گيري: نیاز به تدوین استاندارد ملی در خصوص کنترل آب دیالیز، آزمایش تمام پارامترهای کیفی آب دیالیز برطبق استانداردها در دفعات و بازه های زمانی منظم، آگاه سازی هرچه بیشتر مدیران بیمارستان و کارشناسان بهداشت محیط در رابطه با اهمیت کیفیت آب دیالیز در سلامتی و افزایش امید به زندگی بیماران دیالیزی احساس می شود.
کلید واژه ها: بیمارستان ها, کیفیت آب, کنترل کیفی, دیالیز