عاطفه نوری زاده قصری
1 ، سید علی اکبر فامیل روحانی
2* ، نصراله عرفانی
3 1 دانشگاه آزاد اسلامي، واحد همدان، همدان، ایران
2 گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران
3 گروه روانشناسی دانشگاه پیام نور
چکیده
زمینه و اهداف: سالمندان در مقايسه با دیگر افراد جامعه نیازمند توجه بیشتری به رفتارهای ارتقا دهنده سلامت و ارتقا کیفیت زندگی هستند. از سویی تمايل و علاقه به كار با اينترنت و شبكه هاى اجتماعى اينترنتی نقش غیر قابل انکاری در ارتقا سواد سلامت افراد جامعه ایفا می کند. هدف از انجام این تحقیق شناسایی و بررسی تفسیر ذهنی بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری از سواد سلامت مبتنی بر شبکه های اجتماعی است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه پدیدارشناسی با تأكيد بر ديدگاه ون منن براي كشف تجربيات زيسته بازنشستگان از پديده سواد سلامت مبتنی بر شبکه های اجتماعی است که با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با تعداد 15 نفر از بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری در شهر تهران در سال 1399 به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام گرفته است. تمامی مصاحبه های ضبط و پیاده سازی شد و برای تحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل تم استفاده شد.
یافتهها: تحلیل داده ها منجر به استخراج تعداد 71 کد اولیه و 33 تم فرعی گردید که این تم ها در چهار تم اصلی تجربه در زمینه ی "دسترسی به اطلاعات سلامت"، تجربه در زمینه ی "فهم و درک اطلاعات سلامت"، تجربه در زمینه ی "ارزیابی اطلاعات سلامت"، تجربه در زمینه ی "کاربرد اطلاعات سلامت" طبقه بندی شد.
نتیجهگیری: بازنشستگان که بخش بزرگی از جمعیت سالمند کشور را تشکیل می دهند، با شبکه های اجتماعی عجین شده اند و کلیه دستگاههایی که نقشی در امر سلامت و آموزش بازنشستگان دارند می توانند با ایجاد محتواهای آموزشی غنی و بهکارگیری محتواهای چندرسانه ای ساده و قابل فهم به کمک شبکه های اجتماعی و همچنین معرفی شبکه هایی با اطلاعات قابل اعتماد برای بازنشستگان، به ارتقا سطح سواد سلامت بازنشستگان و افزایش اطلاعات سلامت مفید برای ایشان که خود عامل موثری در حفظ سلامت و افزایش کیفیت زندگی این قشر است کمک نمایند.
کلید واژه ها: سواد سلامت, شبکه های اجتماعی, بازنشسته, پدیدارشناسی, صندوق بازنشستگی کشوری