doi: 10.34172/doh.2021.35

بهداشت عمومی

بررسی دانش، نگرش و عملکرد زنان 45-60 ساله در مورد بهداشت یائسگی

مریم برادران بی نظیر 1 ORCID logo، مهدیه باباپور 1 ORCID logo، فریبا حیدری 1* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده مدیریت سلامت و ارتقای ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Fariba_heidari@hotmail.com

زمینه و اهداف
یائسگی یک تغییر طبیعی لازم در بدن زنان است. کسب دانش و نگرش کافی همراه با عملکرد مناسب درمورد یائسگی برای مواجهه بهتر با عواقب آن و ارتقای سلامت زنان دارای اهمیت است. هدف این تحقیق مطالعه دانش، نگرش و عملکرد زنان ساکن اهر- یکی از شهرهای بزرگ استان آذربایجان شرقی- در مورد بهداشت یائسگی بود.

مواد و روش ها
یک مطالعه ی مقطعی- تحلیلی شامل زنان 45-60 سال از آبان ماه 1397 الی اسفند ماه 1398 در سه مرکز بهداشتی- درمانی اهر انجام گرفت. روش نمونه گیری در دسترس بود. پرسش نامه استاندارد که روایی و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفته بود، برای جمع آوری داده ها، استفاده شد. آنالیز داده ها با آزمون های آماری تی مستقل (T-test) و تحلیل رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS 16 انجام پذیرفت.

یافته ها
به طور کلی مطالعه شامل 242 زن بود. بیش از نیمی از زنان شرکت کننده (55/67 درصد)، که اکثریت آن ها (94/6 درصد) متأهل بودند، تحصیلاتی در حد ابتدایی داشتند و یا بی سواد بودند. در این مطالعه میانگین نمره دانش، نگرش و عملکرد زنان در مورد بهداشت یائسگی به ترتیب 3/21 ±22/52 (از محدوده نمره قابل کسب صفر تا 25)، 1/27±7/81 (از 10 نمره قابل کسب) و 1/33± 2/14 (از 5 نمره قابل کسب) بود. در این مطالعه با تحلیل رگرسیون چندگانه نمره دانش، نگرش و عملکرد زنان در مورد بهداشت یائسگی بر اساس میزان تحصیلات تفاوت آماری معنی داری داشت (p value <0/001).

نتیجه گیری
با اینکه دانش و نگرش زنان 45-60 سال در مورد بهداشت یائسگی کافی بود ولی عملکردشان در این زمینه نامناسب بود. مداخلات متناسب و مفید برای بهبود عملکرد آن ها ضروری به نظر می رسد.

کلید واژه ها: دانش, نگرش, یائسگی

ثبت‌شده: 21 آبان 1399