doi: 10.34172/doh.2020.48

مدیریت در سیستم سلامت

مروری

چالش‌های حرفه­ ای و آموزشی دندانپزشکی در دوره­ ی پاندمی Covid-19: یک مطالعه­ ی مروری

فاطمه پورنقی آذر 1 ORCID logo، مهدی هادیلو 2* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات پزشکی مبتنی بر شواهد ایران، گروه آموزشی ترمیمی و زیبایی، ، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: hadiloum@tbzmed.ac.ir

بیماری کووید-19 در سال 2020 به یک پاندمی گسترده در سراسر جهان تبدیل شد. این بیماری از شهر ووهان چین شروع شد و تقریباً اکثر کشورهای جهان را درگیر کرد و باعث مرگ و میر افراد بی شماری در جهان شد. بلافاصله، مطالعات بسیاری در حیطه های اتیولوژی، اپیدمیولوژی، نحوه‌ی انتقال و راه‌های محافظت در برابر ابتلای بیماران و دندانپزشکان انجام گرفت، اما کمتر به زمینه ی چالش های دندانپزشکان، دانشجویان دندانپزشکی و بیماران از نظر اجتماعی، اقتصادی و روحی- روانی پرداخته شده است. این مطالعه ی مروری قصد دارد به جنبه های مربوط به حرفه ی دندانپزشکی، آموزش دندانپزشکی و دندانپزشکی گروه های مختلف سنی بپردازد. پایگاه داده های PubMed، Scopus و موتور جستجوی پژوهشی GoogleScholar با استفاده از کلیدواژه های زبان طبیعی و زبان کنترل شده MeSH جستجو شد. بازه ی زمانی جستجو به1 ژانویه ی سال 2020تا 21 نوامبر سال 2020 محدود شد. همچنین جست و جوی دستی و بررسی متون خاکستری (Gray literature) از سامانه های محلی و وب سایت ها انجام شد. بعد از بررسی اولیه ی عنوان مقالات به دست آمده، بدنبال ارزیابی نقادانه مطالعات فاقد کیفیت از نظر روش شناسی اجرای مطالعه کنار گذاشته شدند. مطالعات در مورد تأثیرات کووید-19 بر «آموزش دندانپزشکی»، «دندانپزشکی کودکان»، «دندانپزشکی سالمندان» و «کلینیک‌ها و خدمات دندانپزشکی» وارد مطالعه شدند. نتایج مطالعه نشان دادند که به دلیل ماهیت عملی حرفه و آموزش دندانپزشکی و اهمیت فاصله گذاری اجتماعی طی این پاندمی، جامعه ی دندانپزشکی و حتی بیماران نیازمند درمان های دندانپزشکی از جهات مختلف تحت تأثیر این پاندمی قرار گرفته اند که باید جهت تسهیل بازخورد به این پاندمی موردتوجه مسئولین حوزه ی سلامت قرار گیرند.
کلید واژه ها: کووید-19, دندانپزشکی, حرفه ای, آموزشی

ثبت‌شده: 27 مهر 1399