چکیده
زمینه و اهداف : هدف مطالعه حاضر بررسی زیرساخت ها و موانع موجود در اجرای اثربخش اعتباربخشی در بیمارستان های استان آذربایجان شرقی می باشد.
مواد و روش ها : در این مطالعه تلفیقی (کمی-کیفی) تمامی مدیران 43 بیمارستان استان آذربایجان شرقی مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته با 8 سؤال بود که روایی آن از طریق نظرات اعضای هئیت علمی و پایایی آن به روش دو نیم ساختاری (9. =α) انجام گرفت. ابزار بخش کیفی نیز دو سؤال باز بود. برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از آمارهای توصیفی، آزمون های آماری T-Test و ANOVA از طریق نرم افزار SPSS.17 استفاده شد. داده های بخش کیفی مطالعه نیز به روش تحلیل درون مایه ای تحلیل شدند.
یافته ها : اکثر مدیران (76%) با اجرای اعتباربخشی موافق بودند و آنرا راه کاری جهت بهبود کیفیت خدمات و افزایش رضایت بیماران و کارکنان می دانند. 50% آشنایی کافی با مفاهیم اعتباربخشی را نداشتند و بیمارستان های آنها آمادگی لازم (منابع، تعهد مدیران، مهارت و دانش کارکنان و... ) برای اجرای اعتباربخشی را نداشت. وجود منابع و زیرساخت ها در بیمارستان های شهرستان تبریز در مقایسه با بیمارستان های سایر شهرستان ها بطور معنی داری بیشتر بیان شد (P< 0.01). مهمترین موانع استخراج شده شامل: کمبود نیروی انسانی، عدم مشارکت پزشکان، نبود منابع، سیستمهای مستندسازی و اطلاعاتی مناسب میباشد.
بحث و نتیجه گیری : با توجه به موانع موجود و ضعف زیرساخت ها در بیمارستان های استان آذربایجان شرقی جهت اثربخشی بیشتر اجرای اعتباربخشی باید نسبت به برطرف نمودن این موانع و فراهم ساختن زیرساخت های مناسب اقدامات جدی صورت گیرد.