چکیده
زمینه. دستورالعمل سطح ارائه خدمات سرپایی بیماران کووید-19 توسط وزارت بهداشت تدوین و منتشر شده بود. علیرغم تدوین دستورالعمل کشوری و اهمیت آن، مطالعهای در مورد رعایت راهنمای تشخیص و درمان کووید 19 انجام نشده است. لذا هدف مطالعه، بررسی میزان رعایت راهنمای تشخیص و درمان کووید 19 در سطح ارایه خدمات سرپایی از دیدگاه کارورزان در دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود.
روش کار. مطالعه حاضر از نوع مقطعی میباشد. تمامی دانشجویان کارورز (100 نفر)، که در حال گذراندن دوره کارورزی خود در بخشهای مربوط به کووید 19 طی بهمن و اسفند ماه 1400 بودند، در این مطالعه شرکت داشتند. ابزار گردآوری داده در مطالعه، چک لیستی بود که با استفاده از کتابچه راهنمای تشخیص و درمان بیماری کووید 19، که توسط کمیته علمی ستاد کشوری مدیریت بیماری کووید 19 در دی ماه 1400 منتشر شده بود، تهیه گردیده بود. چک لیست مطالعه، شامل 29 گویه بود و توسط متخصصین مربوطه روایی و پایایی آن بررسی و مورد تایید قرار گرفته بود.
یافتهها. در این مطالعه 100 نفر از کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز شرکت نمودند. از میان شرکتکنندگان، 50 نفر مشغول گذراندن دوره کارورزی خود در اورژانس و 50 نفر در درمانگاههای آموزشی بودند. میانگین نمره میزان رعایت دستورالعملهای مربوط به کووید 19 از دیدگاه کارورزان اورژانس و درمانگاههای سرپایی به ترتیب 34/ 3±54/ 26 و 16/ 2±73/ 26 بود (124/ 0 = P). کمترین میزان رعایت (37 درصد) مربوط به گویهی22 (از آزیترومایسن و سایر آنتیبیوتیکها در صورت عدم وجود شک قوی به همراهی عفونتهای باکتریال استفاده نمیشود) بود ولی اکثریت گویههای چکلیست (65/ 89 درصد) در حد عالی رعایت میشدند.
نتیجهگیری. در این مطالعه بهطور کلی از دیدگاه کارورزان، میزان رعایت دستورالعملهای کووید 19 در درمانگاه و اورژانس در حد خوب بوده است؛ با این وجود، برخی موارد مثل تجویز بیرویه آنتیبیوتیک و مکملهای ویتامین نیز صورت میگرفت. لذا جهت جلوگیری از اقدامات درمانی غیرضروری، نیاز به تلاش بیشتر در این زمینه و افزایش آگاهی کادر درمان وجود دارد.