چکیده
زمينه و اهداف : وضعيت بهداشتي مـراكز تـهيه و تـوزيع مــواد غـذايي به دليلتاثير بالقوه آنها از طريق بيماري هاي واگيردار و غيرواگيرداردر مشترياني که به فرايند کار آنها کنترل ندارند از اهميت ويژه اي برخودار مي باشند. اين اهميت در مناطق گردشگري دوچندان مي باشد. لذا هدف مطالعه حاضر ارزيابي وضعيت بهداشتي چلوکبابي هاي شهرستان اردبيل مي باشد.
مواد و روش ها : در اين مطالعه توصيفي، در سال 1385 وضعيت بهداشتي تمامي 104 چلوکبابي شهرستان اردبيل با استفاده از 5 چک ليست (بهداشت فردي23 سوال، بهداشت مواد غذائي 13سوال، کيفيت سرويسدهي 9سوال، وضعيت وسايل و لوازم 17سوال و وضعيت ساختماني اماکن 50 سوال) طراحي شده از روي اصلاحيه ماده 13 سال 1379، توسط 11 پرسشگر آموزش ديده ارزيابي و با استفاده از نرم افزار STATA11 بررسي شد.
يافته ها : به ترتيب ميانگين نمرات چلوکبابي هاي شهرستان اردبيل در حيطه وضعيت ساختماني حدود62، وسايل و لوازم حدود 53، کيفيت سرويس دهي 39، بهداشت فردي 33 و بهداشت مواد غذايي 32 و ميانگين کلي نيز 44 بود.
بحث و نتيجه گيري : چلوکبابي هاي شهرستان اردبيل از وضعيت بهداشتي مناسبي برخودار نمي باشند. با توجه به موقعيت گردشگري اين شهرستان و استفاده بيشتر مسافران از چلوکبابي ها براي تهيه غذا، انجام مداخلات اثربخش براي ارتقا و بهبود وضعيت بهداشتي اين امکان امري ضروري بنظر مي رسد. از جمله مهمترين اين مداخلات مي توان به ارائه آموزش هاي منظم و هدف مند و توسعه روش هاي کنترل خودکار از جمله اطلاع رساني عملکرد اين مراکز به مردم اشاره کرد.