وحیده زارع گاوگانی
1 ، حکیمه حضرتی
2 ، زهره سهرابی
2* 1 مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز،پژوهشکده مدیریت سلامت و ارتقای ایمنی، گروه کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات آموزش علوم پزشکی، گروه آموزش پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: مهارت های تفکر انتقادی به صورت خودانگیخته آموخته نمیشود، آموزش عالی بایستی از طریق ادغام مهارت های تفکر انتقادی در برنامههای آموزشی، قابلیت های تفکر انتقادی را در فراگیران تقویت نماید. هدف این مطالعه بررسی تأثیر یادگیری مبتنی بر مسئله و آزمون های استدلالی بر تقویت مهارت های تفکر انتقادی فراگیران قبل و بعد از مداخله ی آموزشی در دانشجویان علوم پایه مقطع تحصیلات تکمیلی میباشد.
مواد و روش ها: این مطالعه یک مطالعه ی نیمه تجربی میباشد که در سال 1398 در دانشگاههاي علوم پزشکی تبریز و ایران انجام گرفته است. شرکتکنندگان در مطالعه، دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشتههای آموزش پزشکی و کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی بودند. تأتیر یادگیری مبتنی بر مسئله و به کارگیری آزمون های استدلالی در میزان تفکر انتقادی فراگیران قبل و بعد از مداخله ی آموزشی؛ با استفاده از پرسشنامه ی تفکر انتقادی کالیفرنیا بررسی شده است. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزارSpss19 انجام گرفته است. جهت بررسي آمار توصيفي از روش هاي آماري از قبيل فراواني، درصد و ميانگين انحراف معيار استفاده شده است و سطح معناداری دادهها با استفاده از آزمون ناپارامتریک ویلکاکسون بررسی شده است.
يافته ها: میزان تفکر انتقادی فراگیران در رشته ی آموزش پزشکی قبل از مداخله ی آموزشی در حد متوسط (01/92±9/2) و در رشته ی کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی ضعیف (0/95±6/80) بود. بعد از مداخله ی آموزشی به طور معناداری میزان تفکر انتقادی فراگیران در هر 2 رشته بالا رفته است. در حیطه ی تحلیل میزان تفکر انتقادی در هر 2 رشته قبل از مداخله پایینتر از سایر حیطه ها بود که بعد از مداخله ی آموزشی بالاتر از سایر حیطه ها بود.
نتيجه گيري: مطالعه ی حاضر نشان داد که مداخلات طراحی آموزشی در حیطه ی روش های تدریس و ارزیابی منجر به تقویت مهارت های تفکر انتقادی فراگیران می گردد. سیستم آموزشی با به کارگیری روش های نوین ارزیابی و تدریس می تواند مهارت های تفکر انتقادی فراگیران را ارتقا دهد و دانشجویان نقاد با توانایی خلق ایده های نو تربیت نماید.
کلید واژه ها: تفکر انتقادی, ارزیابی دانشجو, یادگیری مبتنی بر مسئله, آزمونهای استدلالی, دانشجویان تحصیلات تکمیلی, علوم پایه