چکیده
زمینه. بحران ناشی از کرونا ویروس جدید موجب بروز چالش ها و مشکلاتی در اغلب سازمان ها شده و کارکنان که مهم ترین منبع سازمانی هستند را با مشکل مواجه کرده است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر شناسایی مؤلفه های منابع انسانی در طی بحران کرونا ویروس جدید (کووید-19)، براساس پژوهش های پیشین انجام شده در این زمینه می باشد.
روش کار. این پژوهش یک مطالعه فراترکیب است. با استفاده از 4 کلیدواژه ی اصلی منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی، کرونا ویروس، کووید-19، به اکتشاف و بهره برداری در پایگاه هایProquest، SID و Web of Science و همچنین موتور جستجوی تخصصی Google Scholar و سایت مجلات Emerald در طی سال های 2019 تا 2021 پرداخته شد. تعداد منابعی که در ابتدا یافت شد 1029 عدد بود که 921 مقاله به علت عنوان رد شدند. کل چکیده های غربال شده 108 عدد می باشند که با بررسی های صورت گرفته 16 مقاله از لحاظ چکیده و 27 مقاله نیز از لحاظ محتوا رد گردیدند و در نهایت محتوای 65 مقاله باقی مانده، مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین تعداد مضامین فراگیر 3، مضامین سازنده 3، مضامین پایه 11 و کدهای استخراج شده 117 می باشد.
یافته ها. یافته های این تحقیق نشان داد که فرصت ها و تهدیدات اجتماعی، بزرگ ترین چالش پیشروی منابع انسانی است. همچنین واحد منابع انسانی باید بر روی مسائلی همچون مجازی شدن کار و محیط کاری، میزان حمایت محیط خارجی از کارکنان سازمان، چگونگی تغییر ساختار مشاغل، چالش های بهداشتی و روانی و همچنین چالش اقتصادی و درون سازمانی تمرکز کند.
نتیجه گیری. مدیران منابع انسانی در مقابله با کرونا ویروس، باید به مولفه هایی همچون مجازی شدن کار و محیط کاری، حمایت محیط خارجی از کارکنان سازمان، تغییر ساختار مشاغل، الزامات و چالش های بهداشتی و روانی، اجتماعی، اقتصادی، درون سازمانی توجه ویژه ای داشته باشند. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند با ایجاد نگاهی جدید به مسائل منابع انسانی، برای مدیران و پژوهشگران این رشته و سایر رشته های مرتبط مورد استفاده قرارگیرد.