تصویر سلامت. 1401؛13(Suppl 1): 117-124.
doi: 10.34172/doh.2022.21

بهداشت عمومی

چالش­ های مراقبت کووید-19 در پناهندگان و مهاجرین خارجی ساکن در جمهوری اسلامی ایران

محمد زینلی 1 ORCID logo، محمدمهدی گویا 1,2 ORCID logo، محمدنصر دادرس 1 ORCID logo، زهرا حسن پور لسکوکلایه 1 ORCID logo، پیمان پرچمی 1 ORCID logo، مجتبی پیری 1* ORCID logo، سارا دوستی 1 ORCID logo

1 ز مدیریت بیماری‌های واگیر، معاونت بهداشت، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: mpirihajiloo@gmail.com

زمینه. پس از بروز اولین موارد بیماری کووید-19 در دنیا و شیوع آن در ایران بحران عظیمی در بهداشت عمومی و مشکلات اساسی در ارائه خدمات بهداشتی درمانی ایجاد گردید. با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی، ایران یکی از 10 کشوری است که بیشترین تعداد پناهنده را در جهان میزبانی می کند، این جمعیت‌ها طی 4 دهه گذشته در نقاط مختلف روستایی و شهری کشور ساکن هستند. هدف از این مقاله تعیین چالش های مراقبت بیماری کووید-19 در جمعیت پناهندگان و مهاجرین خارجی است.
روش کار. این مقاله براساس گزارش تیم های واکنش سریع مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت و بازدید های انجام شده از محل اسکان پناهندگان و مهاجرین خارجی در استان های کشور تدوین شده است.
یافته ها. طبق بررسی های انجام شده مشخص گردید پناهندگان و مهاجرین خارجی در دریافت استاندارد خدمات بهداشتی درمانی با چالش های متعددی که عمدتا مربوط به پوشش پایین بیمه، سطح پایین سواد و سواد بهداشتی و عدم بهره گیری و استفاده از خدمات سلامت، بالا بودن بعد خانوار و سکونت تجمعی و اسکان در مکان های غیر بهداشتی و مراجعه با شرایط بحرانی بیماری به بیمارستان‌ها می باشد، روبرو هستند.
نتیجه گیری. با توجه به نتایج بدست آمده موضوع ساماندهی وضعیت سکونت جمعیت اتباع و مهاجرین خارجی و افزایش پوشش بیمه ای از اولویت های اصلی سلامت در این جمعیت‌ها می باشد و با توجه به وجود فرهنگ و زبان مشترک باید اقدام به برنامه ریزی های منظم در رابطه با جلب مشارکت این جمعیت‌ها نمود.
کلید واژه ها: پناهندگان, مهاجرین, کووید-19, مراقبت بهداشتی

ثبت‌شده: 24 مهر 1400