doi: 10.34172/doh.2023.05

سیاست گزاری در سلامت

مروری

نسخه نویسی پرستاری و موانع اجرای آن: مرور روایتی

علی اکبری 1 ORCID logo، فاطمه حسینی 2 ORCID logo، زهرا رئیسی 1 ORCID logo، فائزه سلطانی گوکی 1 ORCID logo، صدیقه خدابنده شهرکی 3* ORCID logo

1 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی رازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
2 گروه پرستاری بهداشت جامعه، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
3 گروه پرستاری سلامت جامعه، دانشکده پرستاری و مامایی رازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: s_khodabandeh@kmu.ac.ir

نسخه ­نویسی پرستاران در ایران نیازمند زمینه ­سازی و فراهم کردن شرایط مورد نیاز است. هدف از انجام این مطالعه آشنایی با نسخه‌نویسی پرستار در جهان و بررسی چالش­ های احتمالی آن در ایران است.

این مطالعه مروری روایتی است که بر روی مقالات موجود در خصوص نسخه­ نویسی پرستار که در ایران و جهان و به زبان انگلیسی و فارسی بود انجام شد. جمع­ آوری اطلاعات از طریق جستجو با کلیدواژه ­های نسخه‌نویسی پرستار، تجویز پرستار، عوامل نسخه‌نویسی، تأثیر نسخه‌نویسی، تسهیل نسخه‌نویسی، موانع نسخه‌نویسی، مزایای نسخه‌نویسی، نسخه‌ها، دارو و پرستاری و تجویز مستقل پرستار، nurse prescriber، nurse prescribing، supplementary، independent prescribing، prescribing در داده­ های بین‌المللی PubMed، ScienceDirect، Scopus و در پایگاه ­های داده­ های محلی SID، Magiran، Iran Medex و با ترکیبات احتمالی این کلمات بود. محدودیت زمانی از سال 2010 تا سال 2022 برای جستجو در نظر گرفته شد.

در این مطالعه در مجموع 32 مقاله مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در سراسر جهان نسخه­ نویسی پرستار به یکی از سه شکل مستقل، مکمل و پروتکل ­های گروهی بیمار صورت می­ گیرد.در ایران نسخه‌نویسی پرستار قانونی نیست و نیاز به حمایت در زمینه سیاست­گذاری، برنامه­ ریزی، آموزش پرستاران و همراهی جامعه است.

در ایران جهت نسخه ­نویسی با یک محیط ناآماده مواجه می ­شویم که در آن عمل نسخه ­نویسی پشتیبانی و حمایت نمی ­شود. لذا لازم است با استفاده از تجربه موفق کشورهایی که در نسخه‌نویسی پرستار پیشگام بوده ­اند الگو گرفت.

کلید واژه ها: تجویز دارو, پرستار, مطالعه مروری

ثبت‌شده: 05 اسفند 1400