اپیدمیولوژی و بار بیماریها در سیستم سلامت

بررسی میزان کنترل فشار خون در بیماران با سابقه پرفشاری خون و مشکلات زمینه ای قلبی عروقی

طاهر انتظاری ملکی 1*، هاله رضایی 1، هادی همیشه کار 1، افشین قره خانی 1، صبا غفاری 1، الناز شاسب 1، بهجت پورایمان 1

1 دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: tentezari@gmail.com

زمينه و اهداف: پرفشاری خون یکی از عوامل خطرزای مهم بیماری های قلبی عروقی و یکی از دلایل اصلی مرگ ومیر در سرتاسر جهان می باشد. کنترل فشار خون نقش مهمی در کاهش عوارض و میزان مرگ و میر این بیماری دارد. این مطالعه جهت ارزیابی میزان کنترل فشار خون و ارزیابی عوامل خطرزا آن طراحی و انجام گردید.

مواد و روش ها: مطالعه حال حاضر از نوع مطالعه تحلیلی-توصیفی آینده نگر می باشد که به مدت 10 ماه بر روی بیماران با پرفشاری خون و مشکلات قلبی-عروقی که به درمانگاه قلب و عروق بیمارستان شهید مدنی تبریز مراجعه می کردند، انجام گرفت. در این مطالعه فشار خون بیماران توسط پزشک متخصص قلب و عروق اندازه گیری شد. متغیر های مورد مطالعه شامل مشخصات دموگرافیک بیماران (نام، نام خانوادگی بیمار، سن، جنس، وزن، قد و شاخص توده بدنی)، بیماری های زمینه ای، داروهای مصرفی، سابقه مصرف سیگار، الکل، دارو های آمفتامین، اپیوم و آزمایشات بیماران بود. از تست های اسپیرمن و لوجستیک رگرسیون برای بررسی ارتباط میان داده ها استفاده گردید.

يافته ها: در کل 314 نفر وارد مطالعه شدند. میانگین سنی بیماران 12/2±62/7 9 سال بود. 139 نفر (44/3درصد) از بیماران خانم و 175 نفر (55/7 درصد) آقا بودند. میانگین فشار خون سیستولیک بیماران 20±131/6 و میانگین فشار خون دیاستولیک بیماران 12/9±78/3 میلی متر جیوه بود. درصد قابل توجهی از بیماران فشار خون کنترل نشده داشتند (114 نفر، 45/9درصد). بیشترین رژیم دارویی مربوط به رژیم دو دارویی در 152 نفر (48/4درصد) بود. بیشترین نوع دارو در رژیم های درمانی مربوط به مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین یا مهار کننده گیرنده آنژیوتانسین(ACEI/ARBs) و بتابلاکرها بود. ارتباط معنی داری بین سن و عدم کنترل فشارخون (r=0/29, p=0/022) و بین عدم کنترل فشار خون با سطح قند خون وجود داشت (r=0/273, p=0/024).

نتيجه گيري: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تقریبا فشار خون بیش از پنجاه درصد بیماران در محدوده هدف نمی باشد و این میزان در افراد دیابتی و مسن بیشتر می باشد.

کلید واژه ها: پرفشاری خون, عوامل, دیابت, سن

ثبت‌شده: 16 آذر 1397