doi: 10.34172/doh.2022.47

محیط زیست و سلامت

بررسی و ارائه گزینه بهینه برای مدیریت و دفع شیرابه تولیدی از مراکز دفن در ایران با استفاده از روش AHP

حسن تقی پور 1 ORCID logo، سیده مریم سید موسوی 2* ORCID logo

1 گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز سلامت و محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: mousavimaryam603@ymail.com

زمینه. در بیشتر کشورهای در حال توسعه، نگرانی در مورد آلودگی شیرابه جدی است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین بهترین روش مدیریت و دفع شیرابه با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام گرفت.
روش کار. در این تحقیق توصیفی-کاربردي ابتدا معیارها و گزینه هاي مدیریت و دفع شیرابه شامل حوضچه تبخیر به روش طبیعی با نور آفتاب، بازچرخش/تبخیر و تصفیه به روش فیزیکی و شیمیایی، زیستی/ پیشرفته انتخاب شدند. سپس سه معیار و یازده زیر معیار انتخاب شدند. معیارها و زیر معیارها با استفاده از نرم افزارExpert Choice 11 وزن دهی شده و دو به دو باهم مقایسه و اهمیت هر یک از آنها مشخص گردید. سپس هر یک از گزینه ها در ارتباط با معیارها و زیر معیارها، دو به دو با هم مقایسه و اولویت بندی شدند.
یافته‌ها. نتایج مطالعه نشان داد که حوضچه تبخیر (طبیعی با نور آفتاب) با ضریب اهمیت 0/569 ارجحترین گزینه می باشد. بازچرخش/تبخیر و تصفیه (فیزیکی و شیمیایی، زیستی/ پیشرفته) با ضریب اهمیت برابر با 0/216 در اولویت بعدی قرار گرفت. ضریب سازگاری تمامی ماتریس های زوجی برابر و کمتر از 0/1 به دست آمد.
نتیجه‌گیری. با توجه به معیارهاي اقتصادی، فنی و بهره برداری و بهداشتی و زیست محیطی، روش حوضچه تبخیر (طبیعی با نور آفتاب) به عنوان بهترین روش جهت مدیریت و دفع شیرابه تولیدی از مراکز دفن در ایران انتخاب شد. لذا توصیه می گردد به ویژه با توجه به شرایط اقلیمی کشور (90 درصد اقلیم خشک و نیمه خشک) در انتخاب و طراحی گزینه مدیریت شیرابه در محل های دفن مد نظر قرار گیرد.
کلید واژه ها: AHP, ایران, مراکز دفن, مدیریت و دفع شیرابه

ثبت‌شده: 03 مرداد 1401