محمدرضا احمدی ورزنه
1 ، علی رشیدپور
2* ، حمیدرضا پیکری
3 ، امیررضا نقش
3 1 گروه مدیریت فناوری اطلاعات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
2 گروه مدیریت فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
3 گروه مدیریت کسب و کار و ارتباطات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
چکیده
زمینه. با توجه به رشد و نفوذ گسترده موبایل در زندگی و ویژگی های متنوع آن، استفاده از خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه درمان و سلامت در جهت پیشگیری، کنترل، درمان و زندگی سالم ضرورت دارد. هدف مطالعه حاضر، شناسایی و دستهبندی عوامل موثر بر بهکارگیری خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه سلامت است.
روش کار. این تحقیق از نوع کیفی و با استفاده از تحلیل مضمون انجام گرفت. با جستجوی کلیدواژهها، 74 مقاله از پایگاههای علمی استخراج شد و از بین آنها 51 مقاله مرتبط با موضوع با روش تحلیل مضمون بهصورت کامل بررسی و مضامین پایه، سازماندهنده و فراگیر استخراج و مدل پیادهسازی گردید. روایی این تحقیق بر اساس میزان ارتباط مولفهها با مدل خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه سلامت بر اساس نظرات خبرگان تایید گردید. ضریب پایایی نیز 97 درصد بهدست آمد که نشاندهنده پایایی بالای مطالعه بود.
یافتهها. بر اساس بررسی و تجزیه و تحلیل مقالات، مدل نهایی متشکل از 64 مضمون پایه، 16 مضمون سازماندهنده شامل درک منافع، درک رفاه، ارزشهای کاربران، نتایج مشتریان، نتایج جامعه، نتایج سازمان، زیرساخت فناوری، کاهش ترس از فناوری، یادگیری و توسعه، عوامل شغلی، حمایت و مشوقها، اطمینانپذیری فنی، اطمینانپذیری انسانی، کاهش مخاطرات، نگرش، انتظار و 6 مضمون فراگیر شامل درک کاربران، اثرات و پیامدها، توسعه فناوری، شرایط موثر محیطی، قابلیت اطمینان، ذهنیت و انتظارات است.
نتیجهگیری. با توجه به عوامل شناسایی شده در این تحقیق، سیاستگذاران و مدیران حوزه سلامت میتوانند برنامهریزی درستی را برای استفاده از خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه سلامت داشته باشند.
کلید واژه ها: خدمات سلامت موبایل, خدمات ارزش افزوده, سلامت موبایل, تحلیل مضمون