چکیده
زمینه. تربیت نیروی انسانی کارآمد از وظایف اصلی دانشگاهها میباشد. با توجه به نقش آموزش در پرورش نیروی انسانی حرفهای در نظام بهداشت کشور، بررسی وضعیت نظام آموزشی دانشگاهها از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. هدف مطالعه حاضر شناسایی و اولویتبندی چالشهای موجود در نظام آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و ارائه راهکارهای رفع آنها از دیدگاه ذینفعان (اعضای هیات علمی، دانشجویان، مدیران و کارکنان آموزشی دانشگاه) بود.
روش کار. این مطالعه از نوع مطالعات تلفیقی (کیفی-کمی) بود که در تابستان ۱۴۰۲ در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفته است. شرکتکنندگان مطالعه در کل ۵۸۳ نفر بودند (شامل ۱۳۸ نفر از اعضای هیات علمی، ۳۴۵ نفر از دانشجویان و ۵۵ نفر از مدیران و کارکنان حیطه آموزش). ابزار جمعآوری دادهها در مرحله کیفی مطالعه پرسشنامه سوال باز و در مرحله کمی نیز پرسشنامه سوال بسته بود. برای اولویتبندی چالشها از ماتریس اولویتبندی استفاده گردید که شامل ۴ شاخص: اهمیت، قابلیت رفع، هزینه- اثربخشی و فوریت بود.
یافتهها. نبود فضا و امکانات مناسب برای دانشجویان در کارآموزیها و کارورزیها، مشغله کاری زیاد اساتید، ارتباط کم دانشگاه با سایر دانشگاهها و مراکز آموزشی، عدم انتخاب مسئولین آموزشی بر اساس شایستگیها و توانمندیهای آنها و کمبود تعداد اساتید مهمترین چالشهای آموزشی بودند.
نتیجهگیری. با توجه به یافتههای این مطالعه برنامهریزی برای رفع چالشهای ذکر شده از سوی مسئولین و مدیران این دانشگاه به منظور بهبود نظام آموزشی علوم پزشکی تبریز باید در اولویت نهادهای مربوطه قرار گیرد.