لیلا بنی فاطمه
1 ، نجلا حریری
1* ، مصطفی فرحبخش
2 1 گروه علم اطلاعات و دانششناسی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه. اشتراکگذاری دانش بهطور اثربخش و کارا در مراقبتهای بهداشتی درمانی میتواند منجر به شفافسازی دادههای سلامت و انتشار اطلاعات سلامت بهروز در میان کارکنان، تصمیم گیرندگان و سایر ذینفعان شده و احتمال رخداد پیامدهای سلامتی مطلوب را بهبود بخشد. این مطالعه با هدف شناسایی تعیین کنندههای مدیریت و اشتراکگذاری دانش موثر در بهداشت و درمان انجام گرفت.
روش کار. این مطالعه با استفاده از رویکرد مطالعات مروری در سال 1402 انجام گرفت. جستجوی متون با به کارگیری کلیدواژههای مرتبط در پایگاههای دادهای Pub-Med، Scopus و SID و موتور جست و جوی Google Scholar انجام گرفت. استخراج دادهها با استفاده از جدول استخراج داده، توسط دو نفر از محققین انجام شد. از روش تحلیل محتوا برای تحلیل یافتههای مستخرج از مطالعات استفاده شد.
یافتهها. در مجموع 21 مطالعه مورد بررسی قرار گرفت و 176 عامل تعیین کننده مدیریت و اشتراکگذاری دانش در سازمانهای بهداشتی درمانی شناسایی شد. از بین عوامل تعیین کننده؛ 96 عامل تسهیل کننده و 80 عامل به عنوان موانع اشتراکگذاری دانش بود. بعد از حذف عوامل تکراری و ادغام موارد مشابه در مجموع 54 تسهیل کننده و 55 مانع به صورت منحصر به فرد به دست آمد. عوامل تعیین کننده در چهار دسته شامل عوامل سازمانی، عوامل زیرساختی، عوامل فردی و عوامل مرتبط با سیستم اطلاعاتی دستهبندی شد. همچنین 35 استراتژی موثر برای مدیریت دانش در سازمانهای بهداشتی درمانی شناسایی شد که مهمترین آنها مربوط توانمندسازی مدیران در حوزه فناوری اطلاعات بود.
نتیجهگیری. موفقیت اشتراکگذاری دانش در حوزه بهداشت و درمان به وجود یک زیرساخت فناوری اطلاعات قوی، رهبری حمایتی، فرهنگ سازمانی حاکم بر توسعه دانش، تعهد و همکاری بین اعضای تیم درمانی، و همچنین رهبری موثر دانش نیاز دارد.
کلید واژه ها: مدیریت دانش, اشتراکگذاری دانش, سازمانهای بهداشتی درمانی, عوامل تعیین کننده, استراتژی, مطالعه مروری