چکیده
زمينه و اهداف: معماری سازمانی از 22 سال پیش شروع شده است. هدف از این پژوهش، تعیین تأثیر معماری سازمانی بر بهرهوری نیروی انسانی از دیدگاه کتابداران دانشگاه علوم پزشکی مازندران است.
مواد و روش ها: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر ارتباط متغیرها، همبستگی و از نظر گردآوری داده ، پیمایشی- تحلیلی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی کتابداران کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تعداد 45 نفر بود. از 2 پرسش نامه ی پیشساخته ی قدردان و همکاران برای معماری سازمانی و علاءالملکی و همکاران برای بهرهوری نیروی انسانی استفاده شد. روایی پرسش نامه ها از نوع روایی محتوا بوده و پایایی آن ها با آلفای کرونباخ (0/96 و 93/65) تأیید گردید. داده ها با کمک نرم افزار SPSS با آزمون های کولموگروف - اسمیرنف، همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت.
يافته ها: میانگین معماری سازمانی 3/17 و بهرهوری نیروی انسانی 2/94 بود. معماری سازمانی و لایههای آن (لایه ی کسب و کار، لایه ی اطلاعات، لایه ی برنامههای کاربردی و لایه ی فنآوری) بر بهرهوری نیروی انسانی کتابخانه های مورد بررسی تأثیر مثبت و معناداری را نشان داد (0/05>Sig). نتایج آزمون همبستگی پیرسون هم نشان داد که بین معماری سازمانی و لایههای آن و بهرهوری نیروی انسانی کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی مازندران رابطه ی مثبت و معناداری (مقدار ضریب برابر با 0/547) وجود دارد.
نتيجه گيري: نتایج مطالعه نشان داد با ارتقای سطح معماری سازمانی بهرهوری نیروی انسانی کتابخانه ها بهبود می یابد؛ بنابراین، لازم است سازمان ها بر بنیان مأموریت های تعیین شده در سند راهبردی خود و با انگیزه ی اجرایی ساختن بهترین فرایندها، اقدام به طراحی و پیاده سازی معماری در سازمان جهت دست یابی به بهره وری مناسب نمایند.
کلید واژه ها: معماری, بهره وری, کتابداران, دانشگاه ها