چکیده
زمینه و اهداف: روش های ارزیابی آموزش بهداشت بخشی جداییناپذیر برنامه ی آموزش و پرورش برای همه ی دانش آموزان است. ارزیابی روش های آموزش بهداشت باید نمایشگر دانش ضروری، نگرش و مهارتها باشد؛ لذا هدف پژوهش حاضر تبیین تجربه ی متخصصین تعلیم و تربیت و آموزش بهداشت جهت ارزیابی آموزش بهداشت در دوره ی ابتدایی است.
مواد و روش ها: مطالعه ی حاضر به صورت کیفی انجام گرفت که بر الگوی تفسیری استوار بود و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی به اجرا درآمد. این مطالعه با بهره گیری از شیوه ی جمع آوری اطلاعات به روش مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 15 نفر از متخصصین تعلیم و تربیت و آموزش بهداشت با در نظر گرفتن معیارهای ورود فرآیند مطالعه اجرایی شد. به منظور تحلیل داده های مصاحبه شده از روشcolaizzi استفاده شد.
یافته ها: یافته ها مشتمل بر 1 طبقه ی اصلی (ارزیابی دانش آموزش بهداشت و ارتقای سلامت) و 30 طبقه ی فرعی بود که عبارت اند از: برگزاري امتحانات کتبي، کنفرانس، انجام درست تکاليف درسي، ميزان مشارکت در کلاس، ارزيابي عملي، پرسش هاي کلاسي، ارزشيابي فعاليت هاي کلاسي، ارزشيابي خارج از کلاس، ارزشيابي از طريق فهرست مشاهدات، خودارزشيابي و ارزشيابي هم گروهان، پوشه ی تحصيلي، ثبت رويدادهاي مهم از عملکرد دانش آموز، انجام آزمايش به صورت فردي و گروهي و... .
نتیجه گیری: بررسی تجارب متخصصین تعلیم و تربیت و ارزیابی آموزش بهداشت نشان داد که مشاهده ی تغيير رفتار دانش آموزان در طول زمان به عنوان روش ارزیابی آموزش بهداشت در دوره ی ابتدایی اثرگذار می باشد؛ لذا برنامه ريزي و اهميت دادن به تدوين و اجراي دقيق برنامه-های درسی ارزیابی آموزش بهداشت، بایستی به تغيير رفتار دانش آموزان در طول زمان منجر شود.
کلید واژه ها: متخصصین تعلیم و تربیت, آموزش بهداشت, ارزیابی و اثربخشی, دانش آموزان دوره ی ابتدایی