چکیده
زمینه و اهداف
مدیریت استعداد و هوش هیجانی به عنوان سیستمی برای شناسایی، پرورش، ارتقاء و نگهداری افراد بااستعداد، با هدف بهینه کردن توان سازمان و به منظور تحقق اهداف سازمان ها استفاده می شود. هدف مقاله حاضر تدوین مدل ارتقاء سلامت عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی استان آذربایجان شرقی مبتنی بر مدیریت استعداد و هوش هیجانی می باشد.
مواد و روش ها
تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش، جزء تحقیقات همبستگی به شمار می رود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان تربیت بدنی استان آذربایجان شرقی به تعداد 1312 نفر بوده كه در سال تحصیلی 99-1398 در این اداره مشغول به خدمت بوده اند. حجم نمونه براساس جدول كرجسی و مورگان 298 نفر محاسبه شد كه به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسش-نامه های مدیریت استعداد احمدی و همکاران، هوش هیجانی برادبری و گریوز، عملکرد شغلی بیرن و همکاران و کونوی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های آماری از دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSSو Amos استفاده شد که در سطح توصیفی از شاخص های مركزی و پراكندگی و در سطح استنباطی از رگرسیون چند متغیره و معادلات ساختاری استفاده گردید.
یافته ها
براساس یافته های توصیفی، میانگین و انحراف استاندارد متغیرهای عملكرد شغلی، مدیریت استعداد و هوش هیجانی به ترتیب 0/64±3/84، 58/ 0±77/ 3 و 0/69±3/83 بودند. نتایج استنباطی نشان داد كه مدیریت استعداد بر سلامت عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی استان آذربایجان شرقی تأثیر مثبت معنی داری دارد (p<0/001, t= 7/023). هوش هیجانی نیز بر سلامت عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی استان آذربایجان شرقی تأثیر مثبت معنی داری دارد (p<0/001, t= 8/316). همچنین مدیریت استعداد با نقش میانجی هوش هیجانی بر سلامت عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی تأثیر مثبت معنی داری دارد (p<0/001, t= 13/48).
نتیجه گیری
با توجه به این که سلامت عملکرد شغلی معلمان بیش ترین تأثیر را از مدیریت استعداد آن ها دریافت می کند، در نتیجه با شناسایی وضعیت استعداد معلمان در حین استخدام و همچنین آموزش و ارتقای مهارتهای هوش هیجانی در سال های خدمت میتوان روند انتخاب و گزینش کارکنان را بهبود بخشید و سلامت عملکرد شغلی آنان را ارتقاء داد.