چکیده
زمینه و اهداف: این پژوهش درصدد بررسی تأثیر کارشیفتگی و ابعاد آن شامل عجین شدن در کار، تمایل درونی به کار و لذت بردن از کار بر فرسودگی شغلی در مدیریت عملیات غیرصنعتی مناطق نفت خیز جنوب بود.
مواد و روش ها: جامعه ی آماری مورد مطالعه را 514 نفر از کارکنان رسمی مدیریت عملیات غیرصنعتی مناطق نفت خیز جنوب تشکیل دادند. شیوه ی نمونه گیری تصادفی طبقه ای و حجم نمونه با توجه به فرمول کوکران 220 نفر بود. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی فرسودگی شغلی ماسلچ (Maslach) (2001) و پرسش نامه ی کارشیفتگی اسپنس و رابینز (Spence & Robbins) (1992) استفاده شد. نمره گذاری پرسش نامه ها براساس طیف 5 گزینه ای ليکرت و تحلیل داده ها با کمک نرم افزارهایSpss و Lisrel انجام شد. روایی پرسش نامه ها با تأیید خبرگان و تحلیل عاملی تأییدی تعیین و پایایی سازه ها با محاسبه ی آلفای کرونباخ به دست آمد که در همه ی موارد بالاتر از 0/7 بود.
یافته ها: ضریب تأثیر کارشیفتگی، عجین شدن در کار، تمایل درونی به کار و لذت بردن از کار بر فرسودگی شغلی، به ترتیب 0/71، 0/79، 0/83 و 0/61- به دست آمد.
نتیجه گیری: نتایج آزمون فرضیات پژوهش نشان داد که کارشیفتگی بر فرسودگی شغلی تأثیر مثبت معناداری دارد. از میان ابعاد کارشیفتگی، عجین شدن در کار و تمایل درونی به کار بر فرسودگی شغلی تأثیر مثبت معنادار و لذت بردن از کار بر فرسودگی شغلی تأثیر منفی معنادار دارد.
کلید واژه ها: کارشیفتگی, عجین شدن در کار, تمایل درونی به کار, لذت بردن از کار, فرسودگی شغلی